De coaches van Scopos: Nienke Ernstsen

De coaches van Scopos: Nienke Ernstsen

De coaches van Scopos delen allemaal een passie voor begeleiding en coaching. Nienke werkt sinds 2017 voor Scopos. In 2016 startte ze als student ambassador (vertegenwoordiger van haar opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) in welke rol zij ook ondersteunde bij het geven van studiekeuzeworkshops. De studiekeuzeworkshops zijn onderdeel van één van de voorlichtingsactiviteiten van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). In 2011 ontwikkelde de EUR de workshops samen met Scopos. Sindsdien verzorgen de workshopcoaches van Scopos de studiekeuzeworkshops in opdracht van de EUR. Via haar werk als student ambassador en haar ondersteunende rol bij het studiekeuzeworkshop-project van de EUR, kwam Nienke in aanraking met Scopos. In deze blog vertelt ze over haar studiekeuze en hoe ze haar ervaring verwerkt in de workshops die ze geeft.

De studiekeuze van Nienke

Nienke groeide op in Spanje, en kwam op haar 18e terug naar Nederland om te studeren. Haar studiekeuze proces begon dus in het buitenland. “Het was voor mij écht essentieel om goed in te lezen wat je nou allemaal kunt doen met de opleidingen die mij interessant leken voordat ik naar open dagen ging” vertelt Nienke. Voor het maken van haar studiekeuze trok Nienke drie maanden uit: 1 maand voor het inlezen en het verrichten van onderzoek naar opleidingen die ze leuk vond, 1 maand waarin ze een lang weekend naar Nederland zou vliegen om open dagen en proefstudeerdagen te volgen, en 1 maand om te kiezen welke studie ze het leukst vond en zich aan te melden. Nienke koos voor Liberal Arts & Sciences aan het Erasmus University College in Rotterdam. Voor de keuze voor een vervolgopleiding was de keuze al gauw gemaakt. Nienke besloot haar passie te volgen door in 2017 te kiezen voor een onderzoeksmaster in Chinese filosofie. Tijdens haar master is ze ook een half jaar naar China gegaan om haar onderzoek te vorderen. Nienke studeerde in juli 2019 af.

Nienke's ervaring met het studiekeuze proces

“Het moeilijkste van een studiekeuze maken was voor mij achter mijn beslissing staan. Ik twijfelde vaak of ik wel wist waar ik aan begon” vertelt Nienke, “maar twijfel hoort nu eenmaal bij keuzes maken. Ik realiseerde later pas dat mijn twijfels me geholpen hebben om mijn keuze beter te begrijpen”. Deze realisatie is onder meer aanleiding geweest om scholieren bij hun studiekeuze te coachen. Nienke wilde scholieren helpen inzien dat twijfel niet slecht is, en dat het juist iets heel positiefs kan zijn voor het maken van een studiekeuze. Nienke’s doel tijdens een studiekeuzeworkshop is om de scholieren te stimuleren om kritische zelf-reflectieve vragen te stellen zodat de workshop vol zit met prikkels en inspiratiemomenten.

Nienke's gouden tip in haar workshops

We vroegen Nienke wat haar beste tip is aan scholieren. “Mijn beste tip?” zegt Nienke met een grijns op haar gezicht, “mijn beste tip... is dat je je eigen mogelijkheden waarmaakt. Als je een passie hebt voor tekenen, doe daar wat mee! Verwerk het in je dagelijks leven. Jij bepaalt waar je mee bezig bent, dus jij bepaalt je geluk. Kies dan ook die studie waar je gelukkig van wordt.”

Maak een afspraak WhatsApp Logo