De coaches van Scopos: Merlijn

De coaches van Scopos: Merlijn

De coaches van Scopos delen allemaal een passie voor begeleiding en coaching. Dit is Merlijn: zij startte in februari 2022 als studiekeuzecoach bij Scopos. In deze blog vertelt Merlijn over haar studiekeuze en hoe ze haar ervaringen verwerkt in de workshops.

De studiekeuze van Merlijn

Merlijn was 16 toen ze haar studiekeuze moest maken en was toen een ontzettende twijfelkont. Haar onzekerheid zorgde ervoor dat ze minder snel tot een keuze kon komen. Ze volgde verschillende opleidingen zoals Ondernemersmanagement Sport en Etalateur en kwam uiteindelijk uit bij de Lerararenopleiding Lichamelijke Opvoeding aan de Hanzehogeschool. De verschillende studies die ze heeft doorlopen hebben ervoor gezorgd dat ze zekerder is geworden in haar kunnen. Gewoon door verschillende dingen uit te proberen. Dit uitproberen heeft er volgens Merlijn voor gezorgd dat ze heel goed weet waar haar kwaliteiten liggen.

Merlijn vond het best lastig om over zichzelf te zeggen waar ze goed in was. Daarom heeft ze gebruik gemaakt van de mensen om haar heen zoals haar ouders, zussen en vriendinnen. Hierdoor kon ze studies afstrepen en ging ze steeds gerichter zoeken naar de juiste studie. Daarnaast zijn haar interesses in de loop van haar leven veranderd: “Ik houd goed in de gaten wat mij interesseert. Interesses veranderen bij de meeste mensen gedurende hun leven, zo ook bij mij. Wanneer ik merk dat ik niet meer op mijn plek zit, denk ik na over wat ik leuk vind en waar mijn interesses en kwaliteiten liggen. Als dat niet meer goed aansluit bij wat ik doe, dan onderneem ik actie en kijk ik waar ik mijn interesses en kwaliteiten wel in kan zetten. Hierdoor kan ik telkens weer een goed onderbouwde keuze maken”.

Hoe kwam je terecht bij Scopos?

Ik vind de leeftijd van leerlingen op de middelbare school erg tof omdat je ze in die tijd heel goed kan ondersteunen in hun ontwikkeling. Tot voor kort stond ik voor de klas als docent lichamelijke opvoeding. Maar omdat ik begeleiding, training en coaching erg leuk vind, wilde ik graag meer doen met kleinere groepen. De studiekeuzeworkshops bieden kleine groepen leerlingen de kans om zich verder te ontwikkelen dus toen ik Scopos tegenkwam, werd ik meteen enthousiast van deze leuke combinatie.

Wat is jouw ervaring met de studiekeuzeworkshops?

Ik vind het mooi dat leerlingen zichzelf echt beter leren kennen. Ze komen achter hun ambities, interesses, persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten. Ze kijken naar zichzelf, om zo tot een studie te komen. Dit inzicht helpen leerlingen om gerichter studies te bekijken. Daarnaast geven de workshops leerlingen de inzichten die leiden tot een goed onderbouwde studiekeuze.

Merlijn’s gouden tip(s)!

“Een studiekeuze is echt geen keuze voor de rest van je leven. Door de jaren heen zullen jouw interesses en ambities veranderen. Het is dan ook verstandig regelmatig te evalueren of je wat je doet nog leuk vindt of dat je actie moet ondernemen. Zo kun je jezelf altijd blijven ontwikkelen binnen je eigen vakgebied of daarbuiten.”

Maak een afspraak WhatsApp Logo