Studiekeuzeworkshops Erasmus Universiteit: begeleiding in het studiekeuzeproces

Studiekeuzeworkshops Erasmus Universiteit: begeleiding in het studiekeuzeproces

Afgelopen week is Scopos, in opdracht van Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), weer begonnen met het geven van studiekeuzeworkshops in het voortgezet onderwijs. Het doel van de workshops is om om studenten te ondersteuenen in de stappen die zij kunnen zetten om tot een weloverwogen studiekeuze te komen.

Tijdens de workshops worden scholieren in kleine groepjes uitgedaagd om over hun eigen capaciteiten en talenten na te denken en te praten, en deze te koppelen aan de kenmerken van verschillende opleidingen.

Het nadenken over en het ontdekken van hun eigen capaciteiten en talenten doen scholieren in studiekeuzeworkshop 1. Tijdens een kort voorstelrondje geven ze aan waar ze ongeveer staan in hun studiekeuzeproces. Vervolgens wordt er samen met een student-ambassador gepraat over de verwachtingen van het studeren en de verwachtingen van het leven daaromheen.

Hierna gaan scholieren aan de slag met het ontdekken en beschrijven van hun vaardigheden, ambities, eigenschappen en kennis. Dit bespreken zij vervolgens met de workshopleider, maar ook met elkaar. Met een goed beeld over hun eigen kwaliteiten, interesses en drijfveren, lopen de scholieren ten slotte een rondje door het lokaal, waar posters hangen met informatie over opleidingen van de EUR. Op deze manier kunnen de leerlingen nagaan welke opleidingen goed aansluiten bij hun vaardigheden, ambities, eigenschappen en kennis.

De studiekeuzeworkshops laten altijd weer duidelijk zien hoeveel verschillen er zijn tussen scholieren en de wijze waarop zij hun studiekeuzeproces doorlopen en ervaren: de één heeft zijn complete loopbaan al gepland, de ander heeft nog geen flauw idee. Toch merk je dat alle scholieren over het algemeen enthousiast zijn en serieus bezig zijn met het benoemen en ontdekken van hun capaciteiten en talenten. Daarnaast schieten ze elkaar te hulp door tips te geven, of talenten en capaciteiten te benoemen die bij hun klasgenoot passen.

Na afloop van de eerste workshop geven scholieren aan over welke opleiding(en) ze nog meer willen weten. Kort daarop kunnen leerlingen de tweede workshop in de reeks volgen, waarvoor ze worden uitgenodigd op de universiteit. Tijdens deze workshops wordt met behulp van uitdagende werkvormen, een duidelijk beeld geschetst van de inhoud en de onderwijsmethoden van de opleiding.

Wij hebben er dit jaar weer veel zin in om leerlingen een stapje verder te helpen in hun studiekeuzeproces.

Wilt u graag meer informatie over ons aanbod van studiekeuzeworkshops? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Maak een afspraak WhatsApp Logo