Scopos bestaat 10 jaar!

Scopos bestaat 10 jaar!

Na 10 jaar staan wij elke dag nog even enthousiast klaar om studieuitval in het hoger onderwijs te voorkomen. In opdracht van onderwijsinstellingen begeleiden wij jongeren bij het doorlopen van hun studiekeuzeproces. Speciaal voor deze gelegenheid blik ik samen met Yvet, eigenaar van Scopos, terug op 10 jaar Scopos en deel ik onze plannen voor de toekomst.

Onze visie Scopos is opgezet vanuit de visie dat iedere jongere recht heeft op goede begeleiding bij het doorlopen van het studiekeuzeproces. Wij begeleiden jongeren bij het doorlopen van dit proces dat bestaat uit vier stappen: zelfbeeldverheldering, horizonverbreding, aanmelding en beslissing. Het vertrekpunt is de jongere zelf: ontdekken wie je bent, wat je kan en wat je wil. Na het verhelderen van het zelfbeeld zijn jongeren veel beter in staat om passende opleidingen te vinden en uiteindelijk een weloverwogen studiekeuze te maken. Vervolgens verbreden jongeren hun horizon door te kijken naar opleidingen die bij het eigen profiel passen. Door middel van onze activerende, persoonlijke en interactieve programma’s zetten wij jongeren aan tot reflectie op wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden.

Achtergrond van onze diensten Vanuit deze visie is het programma “kiesraak” ontwikkeld dat we lanceerden op de GSR Rotterdam in 2012. Kiesraak vond plaats op school en bestond uit workshops, coachgesprekken en opdrachten. In diezelfde periode kwam @Erasmus University (EUR) in beeld. De EUR had eenzelfde visie als wij op het reduceren van studieuitval en studieswitch, namelijk jongeren ‘voor de poort’ activeren om hun kwaliteiten en interesses in kaart te brengen. Samen met de EUR ontwikkelden we een workshoptraject waarin jongeren in meerdere workshops zowel hun zelfbeeld verhelderen als hun horizon verbreden. Door de samenwerking met de EUR kunnen we nog meer scholieren ondersteunen bij hun studiekeuzeproces.

In 2013 werd de Wet kwaliteit in verscheidenheid ingevoerd (KIV). Deze wet verplichtte hoger onderwijsinstellingen om aankomende studenten een studiekeuzeadvies te bieden. Aankomende studenten hadden dan ook het recht om een studiekeuzeadvies te vragen. In aanloop van de KIV, ontwikkelden we onze digitale studiekeuzecheck die we lanceerde in 2014 bij @WUR en @HVHL. Een informatief en prikkelend instrument dat aankomende studenten ondersteunt bij het achterhalen of de gekozen studie ook daadwerkelijk bij ze past. De studiekeuzecheck was wettelijk gezien alleen gericht op aankomende studenten met een Nederlandse vooropleiding. In 2017 ontwikkelden we Engelstalige en Duitstalige studiekeuzechecks voor studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding. Sinds 2018 verzorgen we voor onze partners zowel nationale als internationale studiekeuzechecks.

Andere studiekeuzeprogramma’s die door ons zijn ontwikkeld zijn onder meer Studiekeuzekickstart en Studiescope. Studiekeuzekickstart is ontwikkeld in opdracht van het Erasmiaans Gymnasium Rotterdam en heeft als doel alle vwo-5 leerlingen te activeren om aan de slag te laten gaan met hun studiekeuzeproces. Leerlingen maken kennis met de stappen die ze moeten doorlopen om tot een onderbouwde studiekeuze te komen. Een van onze nieuwste workshoptrajecten is Studiescope. Studiescope is een breed workshoptraject waarin leerlingen intensieve begeleiding krijgen bij hun studiekeuzeproces. Het traject bestaat uit twee workshops, een 360 graden feedback en verschillende huiswerkopdrachten. Afgelopen voorjaar mochten we een pilot draaien bij het Lentiz Reviuscollege in Maassluis. Binnenkort zullen we Studiescope officieel lanceren.

Corona Door de coronamaatregelen zagen we ons genoodzaakt om onze fysieke diensten, digitaal aan te bieden. Yvet zegt hierover: “Sinds 2020 bieden we onze studiekeuzeworkshops ook digitaal aan. Met nog steeds de jongere als vertrekpunt hebben we in 2020 en 2021 leerlingen en aankomende studenten toch de persoonlijke begeleiding kunnen bieden waar wij voor staan. Opvallend was dat na verloop van tijd de digitale studiekeuzeworkshops net zo goed werden beoordeeld (8+) als onze fysieke workshops”.

Scopos in aantallen Al met al hebben we de afgelopen 10 jaar:

  • meer dan 900 studiekeuzeworkshops gegeven
  • meer dan 40.000 jongeren geholpen bij hun studiekeuze
  • op meer dan 60 middelbare scholen workshops gegeven
  • voor meer dan 50 opleidingen een studiekeuzecheck op maat ontwikkeld

Een vast onderdeel van onze diensten is het afnemen van een enquête. Na iedere workshop en na iedere studiekeuzecheck vragen we studenten naar hun ervaringen. Jaarlijks vult ruim 90% van de jongeren die deel hebben genomen aan onze workshops en studiekeuzechecks deze enquête in. Jongeren beoordelen onze studiekeuzeprogramma’s gemiddeld met een 8+. We gebruiken de uitkomsten van de enquête om onze diensten continu te verbeteren.

Soort organisatie Tot 2017 was Scopos een organisatie met twee werknemers. In 2017 nam Yvet, een van die twee werknemers, het roer over. In dat jaar werft ze personeel, en werkt ze met haar team aan het aanscherpen van bestaande diensten en het ontwikkelen van nieuwe diensten. Ook verhuist ze het bedrijf naar een nieuwe locatie: het ontzettend toffe industriegebouw in het hart van Rotterdam. Tot de dag van vandaag worden kosten nog moeite gespaard om de coaches te ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf. Er is veel aandacht voor intervisie, training en ontwikkeling, en natuurlijk ook voor borrels en teamgeest. Onze 5 betrokken gedreven en gemotiveerde coaches vormen een hecht team dat zich dagelijks inzet om de allerbeste (en leukste ☺!) studiekeuzebegeleiding te geven.

Studiescope Zoals gezegd staat dit jaar in het teken van het lanceren van Studiescope. De resultaten bij het Lentiz Reviuscollege waren supergoed. Het traject werd beoordeeld met een gemiddeld cijfer van een 8,0. Er waren ook enkele suggesties van de leerlingen die we in de verdere ontwikkeling van Studiescope hebben meegenomen. Houd onze site en socials in de gaten, want we zullen het product binnenkort dus lanceren!

YAY waar zijn we trots op “We zijn nu een volwassen organisatie, die staat als een huis, met een stevig geïntegreerde visie die goed verweven zit in al onze diensten. Ook trekken we steeds weer nieuwe en mooie projecten aan waarin we onze creatieve ideeën kwijt kunnen om jongeren te helpen bij hun studiekeuzeproces. Daarnaast is onze nieuwe naam én nieuwe website een mooie kroon op ons harde werk”. Lees hier meer over ons.

Onze studiekeuzecoaches: @Yvet, @Justin, @Sietske, @Tessa en @Ank hopen nog lang leerlingen de kunst van het kiezen te mogen bijbrengen! We willen graag een aantal partners bedanken waarmee we onze diensten tot een hoger niveau hebben kunnen tillen. @GSR, @Erasmus University, @Van hall Larenstein, @Wageningen University & Research, @Erasmiaans Gymnasium, & @Lentiz Revius heel hartelijk bedankt!

Maak een afspraak WhatsApp Logo