Wij stonden op het BiOND congres!

Wij stonden op het BiOND congres!

Afgelopen donderdag beleefden wij een hele leuke en inspirerende dag met onze stand op het BiOND-congres! Het thema van het congres was ‘Alles draait om samenspel’. Wij wilden aansluiten bij dit thema door Lego in te zetten. We nodigden onze medebegeleiders in het onderwijs uit om gezamenlijk te brainstormen over effectieve manieren om leerlingen te ondersteunen bij hun studiekeuze. Met elkaar vulden we ons zelfgebouwde “studiekeuzepad” met studiekeuzetools die begeleiders graag inzetten. Deze brainstorm leverde onder andere de volgende inzichten op:

💡 Besteed aandacht aan het ‘hoe’ van het kiezen. Hoe werkt een studiekeuzeproces? Wat zijn de fasen die een studiekiezer doorloopt? Wat zijn mogelijke valkuilen die de leerling tegen kan komen en hoe kan hij of zij daarmee omgaan? Door hier aandacht aan te besteden, ondersteun je de zelfredzaamheid van de studiekiezer.

💡 Geef studiekiezers handvatten om de opleidingen van hun voorkeur in detail te onderzoeken. Wanneer studies bij verschillende onderwijsinstellingen worden aangeboden, kunnen deze onderling sterk van elkaar verschillen. Stimuleer leerlingen om die onderlinge verschillen te onderzoeken. Help hen zich te verdiepen in het curriculum van iedere opleiding en in de manier van lesgeven van de verschillende onderwijsinstellingen.

💡 Stimuleer studiekiezers om te gaan ervaren. Raad hen aan om naar meeloopdagen te gaan, zodat zij kunnen onderzoeken of ze zich thuis voelen bij de studie en onderwijsinstelling. Ook kan het veel opleveren om hen in gesprek te laten gaan met professionals die in het werkveld werken dat zij overwegen. Op die manier gaan de mogelijke toekomstige loopbanen meer leven voor de studiekiezers.

Naast de goede ideeën die werden opgeschreven leverde deze dag ons vele mooie gesprekken op. Heel fijn om samen met andere begeleiders in het onderwijs ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren om studiekiezers nog effectiever te ondersteunen. Dank aan iedereen die heeft deelgenomen aan onze Lego-brainstormsessie en hartelijk dank aan BiOND voor de goede organisatie! Wie weet tot volgend jaar!

Maak een afspraak WhatsApp Logo