De coaches van Scopos: Ank

De coaches van Scopos: Ank

De coaches van Scopos delen allemaal een passie voor begeleiding en coaching. Dit is Ank: zij startte in augustus 2020 als studiekeuzecoach bij Scopos. Naast haar werk bij Scopos helpt zij ook scholieren bij hun studiekeuze op studiekeuzebeurzen en is ze ook coach bij Petje af en coördinator bij Humanitas. In deze blog vertelt Ank over haar studiekeuze en hoe ze haar ervaringen verwerkt in de workshops!

De studiekeuze van Ank

“Het sleutelwoord in mijn studiekeuze was voor mij proberen, proberen, proberen”. Zo begon Ank met oriënteren op de kunstacademie, wat uiteindelijk toch niet helemaal haar ding bleek te zijn. Na een reis door Engeland leerde ze de taal en cultuur kennen en begon Ank veel Engelstalige literatuur te lezen. Heel specifiek: Engelse fantasy boeken. “Die wilde ik allemaal gaan vertalen, ik kon op dat moment niks mooiers in de wereld bedenken. Helaas moest ik na een jaar stoppen omdat ik te weinig studiepunten had. Dat was ook het moment waarop ik niet meer wist hoe ik nu weer opnieuw moest gaan kiezen. Voor mijn gevoel had ik al veel geprobeerd en wist ik absoluut niet meer wat ik nu moest doen”.

Ank heeft daarna goed rondgekeken en heeft vervolgens gekozen voor de studie die haar het meeste aansprak. Dit was de studie Toegepaste Psychologie, daarna aangevuld met een vervolgstudie in kwantitatieve data-analyse. “Het was geen match made in Heaven, zoals bij de vertaalacademie. Achteraf gezien ben ik wel heel blij met de keuze. Het werk wat ik nu doe vind ik ontzettend tof om te doen!”.

Hoe kwam je terecht bij Scopos?

Nadat Ank een tijdje in de big data heeft gewerkt, oriënteerde ze zich opnieuw. In plaats van te kijken waar haar passie ligt, keek ze naar iets waar ze zich boos om kon maken. “Want ergens waar je je boos om kan maken, zit energie. Energie om iets met dat "probleem" te doen. Voor mij zat die energie in het thema studiekeuze. Ik vind dat ze op de middelbare school veel te weinig doen om scholieren te begeleiden naar hun studiekeuze. Dat moet wat mij betreft veel meer ‘hands on’, scholieren laten ervaren en doen en hierover in gesprek gaan”. Scopos was daarom de plek voor Ank om te werken.

Wat is jouw ervaring in de workshops?

Ank vindt de workshops een ontzettend tof en inspirerend instrument om te praten, ideeën uit te wisselen en de scholieren een stapje verder te helpen. Het uiteindelijke doel? Scholieren inspireren om met zelfvertrouwen stappen te zetten in het maken van een goede studiekeuze. ‘Het verbaast mij elke keer weer hoe goed scholieren kunnen verwoorden waar ze mee rondlopen en wat ze wel en niet bevalt. Heel tof om te zien!’.

Ank's gouden tip?

De belangrijkste tip die Ank altijd geeft tijdens de workshops? ‘Probeer alles uit wat je ook maar enigszins leuk lijkt, onderneem van alles en kom er dan gaandeweg achter waar je zelfs vrijwillig je tijd wel aan wilt besteden. Priegel jij in je vrije tijd gerust een uur aan een auto, je gitaar, op TikTok of wat dan ook? Kijk dan eens wat je daarmee kunt en welke elementen je daaruit belangrijk vindt om te behouden. Dat soort ogenschijnlijke simpele dingen zeggen zoveel over wat je zou kunnen gaan studeren!’

Maak een afspraak WhatsApp Logo