De coaches van Scopos: Yvet

De coaches van Scopos: Yvet

De coaches van Scopos delen allemaal een passie voor begeleiding en coaching. Dit is Yvet: zij startte in 2013 als studiekeuzecoach, en is nu eigenaar van Scopos. In deze blog vertelt ze over haar studiekeuze en haar ervaring met de workshops die ze geeft.

De studiekeuze van Yvet

Yvet is na haar middelbare schooltijd gaan reizen. Ze heeft onder meer in Griekenland en het Verenigd Koninkrijk gewoond. "Mijn nieuwsgierigheid naar andere mensen, de grote verschillen die ik waarnam tussen de leefomstandigheden van mensen in verschillende gebieden, en de verschillende soorten criminaliteit die uit die leefomstandigheden voortkwam vond ik fascinerend. Mijn oriëntatie voor een studiekeuze richtte zich met name op Psychologie, Sociologie en Rechtsgeleerdheid. Terug in Nederland ontdekte ik de opleiding Criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en ik wist direct dat dit perfect aan zou sluiten bij mijn interesse. Een jaar later startte ik met mijn tweede bachelor, Wijsbegeerte van een Wetenschapsgebied.”

Hoe kwam je terecht bij Scopos?

“Nadat ik was afgestudeerd volgde ik een loopbaantraject dat bestond uit allerlei tests en opdrachten zoals een cv-analyse en een 360 graden feedback onder familie, vrienden en (oud)collega's. In mijn studietijd werkte ik in verschillende functies al veel met scholieren. Ook had ik een aantal projecten gedraaid op het gebied van talentontwikkeling. De rode draad was duidelijk: mensen benaderen mij graag met vraagstukken er is voor mij niets leukers dan mensen te helpen om tot inzichten te komen. Zo kwam ik in gesprek met de voormalige eigenaresse van Scopos (toen nog Bijcollege) en begon ik bij Scopos als studiekeuzebegeleider.”

Wat is jouw ervaring in de workshops?

“Ik ervaar de studiekeuzeworkshops als buitengewoon dynamisch. Ik vind het mooi om te zien dat scholieren nieuwe dingen over zichzelf ontdekken wanneer ze hun eigenschappen en kwaliteiten in kaart brengen. Door zelfreflectie, feedback van klasgenoten, of door verhalen die in de groep worden gedeeld, gebeurt er altijd wel iets magisch in een workshop. Een studie kiezen die bij je past begint bij uit te zoeken wie je bent en wat jou drijft. Scholieren kunnen flinke slagen slaan wanneer ze voor zichzelf bijhouden waar ze enthousiast van worden. Wanneer zijn ze echt in hun element? En wat maakt dat ze op dat moment in hun element zijn? Welke activiteiten vinden ze leuk om te doen en welke rol vervullen ze tijdens die activiteit. Wat maakt dat ze dit leuk vinden?”

WhatsApp Logo