Hoe kies je een passende studie?

Hoe kies je een passende studie?

Onze studiekeuzecoaches zien tijdens de workshops dat veel scholieren een grote druk ervaren bij het maken van een studiekeuze. In bijna iedere workshop stellen scholieren vragen zoals: “de baankansen van deze studie zijn niet zo goed, toch?”, of “wat nou als ik iets kies wat ik helemaal niet leuk vind?”. In deze blog gaan we in op de vraag: Hoe kun je als scholier een passende studiekeuze maken?

Een derde van de eerstejaarsstudenten gaat niet door met hun opleiding.* Velen zien het stoppen met een opleiding als een verloren jaar. Scholieren beschrijven dat het niet afronden van een opleiding als een foute keuze voelt. Maar, bestaat er wel écht zoiets als een foute keuze? Bij Bijcollege proberen we mee te geven dat foute keuzes niet bestaan, zolang je een goed onderbouwde keuze maakt. Wat bedoelen we daarmee? We hebben een aantal tips op een rijtje gezet, waarbij we jou kunnen helpen met het maken van een goed onderbouwde studiekeuze.

Tip 1: Maak een checklist

Wij zien een goede studiekeuze als een goed doordacht keuzeproces waar je een opleiding kiest die bij jou past. Voorbereiding voor je studiekeuze houdt dus in dat je onderzoek doet naar de dingen die voor jou belangrijk zijn als je eenmaal gaat studeren. De opleiding die bij je past hangt onder meer af van de sfeer op de universiteit, vakken die je leuk lijken en waar je goed in bent, mensen waarmee je overweg kan, of een stad waar je jezelf thuis voelt. Zet deze elementen op je checklist om een goede studiekeuze te maken!

Tip 2: Doe onderzoek

Alles wat je doet, en kiest, heeft gevolgen die je verder kunnen brengen in je studiekeuzeproces. Voorbereiding is dus het halve werk. Dus als je studiekeuzetwijfels hebt, onderzoek dan wat je belangrijk vindt in je studie en in je leven als student: meld je aan voor proefstuderen en open dagen, en praat met anderen over je studiekeuzetwijfels. Op deze manier kan je je goed voorbereiden voor je studiekeuze, en de mogelijkheid verkleinen dat je een studie kiest die niet bij je past.

Tip 3: Stel kritische vragen

Studeren is een verlenging van je ontwikkeling. Tijdens je studiekeuzeproces is het dus belangrijk om jezelf vragen te stellen zoals: Zie ik mijn interesses, vaardigheden, en eigenschappen terug in de opleiding die ik wil kiezen? Al ik kies voor opleiding X, wat zijn dan verschillen tussen universiteit A en universiteit B? Zit er verschil in vakken en/of werkvormen? Zal ik thuis wonen of zijn er mogelijkheden om op kamers te gaan? En zelfs als je alle factoren hebt meegeteld, en je alsnog niet prettig voelt binnen de gekozen studie is het geen foute keuze. Je leert namelijk wat je dan wel prettig vindt, en kan met deze kennis een nieuwe richting kiezen.

*Het meest recente onderzoek van ResearchNed van het studiejaar 2016-2017 toont dat gemiddeld 31,2% van de eerstejaarsstudenten uitvalt of switch van opleiding.

Maak een afspraak WhatsApp Logo