Designing your life - deel 2

Designing your life - deel 2

Onlangs deelden we onze ervaringen met Designing Your Life (DYL) op OSG Hugo de Groot in Rotterdam. In april mochten we opnieuw aan de slag met een groep vmbo-leerlingen van OSG Hugo de Groot. Deze keer vroeg de decaan ons een groep leerlingen (5) te begeleiden die nog maar weinig motivatie had zich in te zetten voor school.

We namen onze ervaringen met de pilotgroep mee en ontwikkelden een nieuwe versie van Designing Your Life: een programma bestaande uit twee bijeenkomsten op school en een meeloopdag met een professional/in een organisatie.

De eerste bijeenkomst begon direct uitdagend: de leerlingen leken er echt geen zin in te hebben. Onderuit gezakt, hoodie op, ontwijkende blikken, rollende ogen en korte antwoorden. Nog geen 20 minuten nadat we waren begonnen, veranderde de houding van de leerlingen. Ze rechtten hun rug, openden zich en namen actief deel aan de bijeenkomst. De hoodie bleef. Maar ach, pick your battles.

Gedurende de bijeenkomsten (her)ontdekten leerlingen hun interesses, vaardigheden en eigenschappen die ze verder wilden onderzoeken en ontwikkelen. Ook werden ze zich bewust van (nieuwe) opleidingen, sectoren en beroepen. Iedere leerling stippelde drie mogelijke toekomstpaden uit. Voor het toekomstpad van ieders voorkeur organiseerden we meeloopdagen op maat. De overige toekomstpaden verkenden we middels video's en ander onderzoek.

We bezochten Bitfactory en Codeglue en namen interviews af met meerdere professionals. Bitfactory, een digital agency in Rotterdam, organiseerde een fantastische ochtend voor de leerlingen. Leerlingen maakten een stand-up mee van een development-team, kregen een rondleiding in de organisatie en namen interviews af met een agile coach, een backend developer en een frontend developer.

Codeglue, een Rotterdams bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van games, verzorgde een inspirerende rondleiding en liet de leerlingen kennis maken met de werkzaamheden van de programmeurs en testers.

Naderhand reflecteerden we met de leerlingen op hun ervaringen met DYL. Ze waren ontzettend enthousiast over hun deelname aan DYL:

๐Ÿ“š'Jullie (de coaches) waren aardig, meedenkend en behulpzaam.'

๐Ÿ“š'We kregen vandaag zoveel informatie mevrouw. Ik heb in 1 dag meer geleerd dan 1 jaar op school.'

๐Ÿ“š'Ik ga doorstuderen, want ik weet nu zeker dat ik programmeur wil worden.'

We zijn ontzettend trots op deze leerlingen en op het proces dat ze hebben doorlopen. We willen Fahima Bouzidi, Valรฉrie van Duijl, Maurice Sibrandi, Igor Vermeulen, Rienk Miedema en Cesiana Poels bedanken voor de ontzettend fijne samenwerking. Hopelijk tot een volgende keer!

Maak een afspraak WhatsApp Logo