Studentervaring over keuzes maken: Carlijn Bodegom

Studentervaring over keuzes maken: Carlijn Bodegom

Ik ben Carlijn, 21 jaar en derdejaars student Pedagogische Wetenschappen @erasmus universiteit in Rotterdam. Ik wil de afstudeerrichting Onderwijswetenschappen gaan volgen en woon nu al bijna twee jaar met veel plezier in het mooie Rotterdam-Zuid. Naast studeren hou ik erg van lezen, schilderen, gamen en een biertje drinken in de zon of in Café de Smitse op de campus.

Carlijns studiekeuze was zoals ze zelf zo mooi zegt “bijna irritant makkelijk”. Ze heeft een snuffelstage gelopen in vwo5, waarbij ze op haar oude basisschool een jongetje met PDD-nos en ADHD persoonlijk begeleidde. Toen ze zag hoe de jongen opbloeide door haar persoonlijke aandacht terwijl hij in de klas wangedrag vertoonde, was haar interesse gewekt. Op basis van die interesse is Carlijn gaan zoeken naar studies die haar meer kennis zouden brengen over het begeleiden van leerlingen met een speciale hulpvraag. De bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen leek Carlijn dan ook de perfecte match. Daarna heeft ze meerdere meeloopdagen gevolgd, zodat ze al zoveel mogelijk inzicht kreeg over haar potentiële opleiding. Ze wilde meteen starten met studeren.

Tijdens haar studie kwam Carlijn erachter dat Pedagogische Wetenschappen voor haar ook echt de perfecte match was. Ze vindt alles rondom het kind enorm interessant, dat bleek ook tijdens haar studie. Elk vak interesseert haar en ze vindt altijd de motivatie om te studeren. Wel heeft Carlijn de ontdekking gedaan dat een-op-een met kinderen werken niets voor haar is. Tegen het einde van haar bachelor stond Carlijn voor een nieuwe keuze, namelijk haar keuze voor een masteropleiding. Carlijn kwam tot het inzicht dat ze liever zorgt voor een veilige omgeving van het kind. Daarom was de keuze voor de master Onderwijswetenschappen @erasmus universiteit in Rotterdam zo gemaakt.

Carlijns gouden tip

Kijk naar de dingen die jouw interesse wekken. Dat kan bijvoorbeeld zijn hoe jouw broertje of zusje opgroeit, maar ook hoe de politiek tot stand komt, hoe schrijvers boeken uitbrengen, het kan van alles zijn! Maar die kern van interesse vind ik zo belangrijk bij het maken van een studiekeuze. En wat ik ook belangrijk vind: een keer verkeerd kiezen is niet het einde van de wereld. Je bent nog jong! Het is logisch dat je het niet altijd in een keer goed kan hebben. Til er niet te zwaar aan! In het eerste jaar (tot 1 februari) krijg je bijvoorbeeld de ruimte om nog te switchen van studie en hoef je je OV en aanvullende beurs niet terug te betalen.

Maak een afspraak WhatsApp Logo