

De coaches van Scopos - maak kennis met Sietske
Sietske helpt jongeren op weg in belangrijke fases van hun leven. Sinds 2019 is ze studiekeuzecoach bij Scopos. Daarnaast werkt ze als lerares op het mbo, is ze mentor van een eerstejaarsgroep én pluscoach. Wat al haar rollen verbindt? Haar oplossingsgerichte aanpak en haar optimisme: “Er gaan altijd dingen goed.”
Sietske’s studiekeuze - van twijfels naar psychologie
“Ik wist op de middelbare school niet wat ik wilde en had veel twijfels. Ik was altijd jaloers op mensen die daar wél een helder beeld van hadden. Wat ik wel wist, was dat ik een sociale studie wilde doen en niet achter een computer op een kantoor wilde zitten. Het liefst wilde ik iets doen met jongeren, omdat ik zelf best een onrustige puber was, en begeleiding voor mij toen goed had kunnen werken. Van jongs af aan hield ik van praten, vragen stellen, adviseren en begeleiden. Mijn ouders zeiden al vrij snel dat psychologie goed bij mij zou passen, maar ik wilde niet meteen de meest voor de hand liggende optie kiezen. Achteraf gezien wist ik het misschien stiekem al.
Op school kregen we weinig begeleiding in studiekeuze en ik voelde me daarom te onzeker om de knoop direct door te hakken. Als ik zie hoe sommige scholen daar nu in begeleiden, is er echt een enorme inhaalslag gemaakt. Na mijn tussenjaar stond psychologie nog steeds op nummer één, en was het duidelijk dat dat de juiste keuze was. De reis die ik in dat jaar heb gemaakt heeft me geleerd besluitvaardiger te worden. Daardoor durfde ik de stap toen wél te zetten.”
De weg naar Scopos
“Ik had altijd al interesse in het onderwijs, en toen ik tijdens mijn master in aanraking kwam met het coach- en trainersvak werd het steeds duidelijker: deze kant wilde ik op! Na mijn studie werd ik tutor bij de studie psychologie. Ik merkte dat ik het begeleiden van kleine groepen prettig vond werken.
Omdat ik zelf behoefte had aan meer begeleiding bij mijn studiekeuze - en die keuze eigenlijk het begin is van je loopbaan en daarmee een belangrijk moment in je leven - wilde ik daar graag iets mee doen. Ik ben specifiek gaan zoeken naar organisaties die zich hiermee bezighouden en zo kwam ik bij Scopos. De match voelde meteen goed, van beide kanten!”
Studiekeuzeworkshops vol inzichten
“De eerste paar workshops vond ik best spannend om te geven. Inmiddels heb ik volledig mijn draai gevonden, en ik verzorg ze nu al zes jaar met heel veel plezier. Ik vind het bijzonder dat je echt kwartjes ziet vallen tijdens de sessies. Het mooiste vind ik de ruimte voor verdieping, doordat je in kleine groepen werkt. Leerlingen komen écht een stukje vooruit in hun proces. Het geeft me veel energie om samen met hen te kijken naar waar zij als persoon naar op zoek zijn en waar ze blij van worden.
Bij de laatste workshop die ik gaf, had geen enkele leerling bij binnenkomst een goed beeld van hoe ze het studiekeuzeproces aan konden pakken. Toen ze weggingen, zeiden ze dat het nu veel behapbaarder en inzichtelijker was. Dat ze beter begrepen hoe ze naar het hele proces kunnen kijken. Het kunnen aanreiken van die handvatten is heel waardevol - die had ik zelf ook graag gehad. Vooral bij de visualisatieoefening, waarbij leerlingen zich aan de hand van specifieke vragen voorstellen hoe hun leven eruitziet als ze veertig zijn, zag ik veel lichtjes aangaan. Leerlingen gaven aan dat ze zich niet realiseerden dat ze al zoveel wisten over wat ze belangrijk vinden in het leven. Ze schreven hele bladen vol! Op deze manier nadenken is heel waardevol: op welke gebieden weet je wél al wat je belangrijk vindt en waar je kwaliteiten liggen - en wat zegt dat?”
Sietske’s gouden tip
“Het is lastig om op jonge leeftijd objectief naar jezelf te kijken. Betrek daarom je omgeving bij je studiekeuzeproces! Vraag eens aan je ouders of vrienden welke kwaliteiten zij in jou zien. Bij de workshops merk ik dat leerlingen het soms moeilijk vinden om hun eigen kwaliteiten in kaart te brengen, maar dit wel goed kunnen bij anderen of met behulp van de talentenkaartjes. Het is geen proces dat je alleen hoeft te doorlopen. Mijn ouders wisten het eigenlijk ook al veel eerder dan ik!
Daarnaast geef ik leerlingen altijd mee om een keuze te maken met hun hoofd én hart. Onderzoek wie je bent, wat je belangrijk vindt, waar je goed in bent en waar je blij van wordt. Ga naar open dagen, meeloopdagen, vergelijk studies. Maar vergeet tijdens dat onderzoek niet te luisteren naar wat je voelt.”