Verhoogde druk voor studenten, hogescholen en universiteiten

Verhoogde druk voor studenten, hogescholen en universiteiten

Het bindend studieadvies (BSA), een strengere selectie vanuit masteropleidingen en de afgeschafte basisbeurs zorgen voor extra druk onder studenten. Steeds meer komt de focus te liggen op de juiste studiekeuze en _snel afstuderen.

Studeren aan de hogeschool of Universiteit is sinds de jaren 90 hevig veranderd. Waar het in de jaren 90 niet raar was om dertiende- en veertiendejaars studenten tegen te komen in de collegezaal, is dit in deze tijd ondenkbaar. Met de inwerkingtreding van de wet Kwaliteit in verscheidenheid hoger onderwijs (Wet KiV) worden studenten actief gestimuleerd om hun studie nominaal af te ronden.

De eerste maatregelen om studenten sneller af te laten studeren begonnen al ruim voor de inwerkingtreding van de Wet KiV. De Universiteit Leiden experimenteerde al aan het einde van de jaren '90 met het BSA; een advies op basis van de studievoortgang van een eerstejaarsstudent. Vandaag de dag geeft iedere hogeschool en universiteit een bindend studieadvies aan eerstejaarsstudenten. Een andere maatregel uit de Wet KiV is de mogelijkheid om studenten te selecteren voor bachelor- en masteropleidingen op basis van bijvoorbeeld een motivatiebrief of cijfers. Tot slot heeft de basisbeurs plaats moeten maken voor het leenstelsel.

Deze ontwikkelingen veroorzaken een verhoogde druk onder (aspirant) studenten, want de verkeerde studie kiezen of studievertraging oplopen loopt flink op in de kosten en levert bovenal ook een flinke deuk in je zelfvertrouwen op.

Niet alleen de druk voor huidige (aspirant) studenten is hoger geworden, ook de druk voor hoger onderwijsinstellingen verhoogt. In 2012 zijn door toenmalig VVD-staatssecretaris Halbe Zijlstra met hogescholen en universiteiten de zogeheten prestatieafspraken gesloten. Het gaat hierbij onder andere om betere docenten, meer lesuren en minder studie uitval. Wanneer de hogescholen en universiteiten de prestatieafspraken niet na komen, wordt er zeven procent van de overheidsbekostiging van universiteiten en hogescholen gekort. Alhoewel deze prestatieafspraken meer als ‘experiment’ gezien worden, hebben veel critici commentaar op deze prestatieafspraken. Volgens hen worden hogescholen en universiteiten op deze manier haast gedwongen tot rendementsdenken: in plaats van dat serieuze kwaliteitsverbetering nagestreefd wordt, moeten de opleidingen studenten eigenlijk zo snel mogelijk naar de finish jagen.

Al deze ontwikkelen betekenen dat zowel (aspirant) studenten als hoger onderwijsinstellingen gebaat zijn bij een goede begeleiding bij het maken van een studiekeuze. Wij ondersteunen scholieren en aspirant-studenten bij het kiezen van een passende studie en hen voor te bereiden op het studentenleven. Lees meer over onze studiekeuzeworkshops voor het voortgezet en hoger onderwijs en onze studiekeuzechecks voor het hoger onderwijs.

Vissers, P. (2016, 5 september). De eeuwige student is verdwenen, de tijd voor reflectie ook. Trouw. Geraadpleegd van http://www.trouw.nl/tr/nl/39683/nbsp/article/detail/4370698/2016/09/05/De-eeuwige-student-is-verdwenen-de-tijd-voor-reflectie-ook.dhtml

Maak een afspraak WhatsApp Logo